Nyt museum ved Vestkysten – glæd dig til en unik fortælling om Danmarks flygtningehistorie
VERDENSNYHED: Byggeriet har været længe undervejs, men nu står det endelig klart – FLUGT – Refugee Museum of Denmark. Et helt nyt museum under Varde Museerne, som forventes at kunne tiltrække tusindvis af gæster hvert år. Museet er opført i resterne af Danmarks største flygtningelejr, hvor der i årene fra 1945-1949 boede mere end 100.000 flygtninge. Holder du ferie ved den jyske vestkyst, er museet helt klart et besøg værd. Her venter der dig en spændende – og lærerig – oplevelse, som både rummer historie, arkitektur og natur. Museet er verdens første museum, som er dedikeret til flygtningehistorier.
Museet er bygget op omkring resterne af to hospitalsbygninger, som var en del af Oksbøl-lejren. Bag byggeriet af den nye tilbygning, som forbinder de to bygninger, står det verdenskendte arkitektfirma BIG, Bjarke Ingels Group. Det var den tyske besættelsesmagt, der i 1941 etablerede de to hospitalsbygninger – og da lejren i 1945 blev til flygtningelejr, fungerede bygningerne også som hospital for de mange flygtninge, der boede i lejren. Fortællingen om flygtningelejren og de mange tusinde skæbner, der boede og levede i lejren, har en central plads i fortællingen på museet. Men du kommer også til at møde historier om flugt og flygtninge til alle tider.
Hvad kan jeg opleve på FLUGT – Refugee Museum of Denmark?
Besøg verdens første museum for flygtningehistorier, og kom helt tæt på fortidens og nutidens fortællinger om flugt og flygtninge.
Hvis du og familien er på ferie ved Vestkysten, har I masser af muligheder for at dykke ned i den spændende historie, som området har at byde på. FLUGT – Refugee Museum of Denmark er for dig, der gerne vil blive klogere på områdets historie, Anden Verdenskrig og flugt på en underholdende og spændende måde.
På det nye museum venter der dig en spændende oplevelse, hvor du har mulighed for at komme helt tæt på de tusindvis af flygtninge, der boede i Oksbøllejren fra 1945 til 1949. Da lejren var størst rummede den 35.000 flygtninge. Til lejren hørte to hospitalsbygninger. Det er i resterne af disse to bygninger, at det nye museum er opstået. Samtidig spiller flygtningekirkegården og plantagen en central rolle i historieformidlingen. Glæder dig derfor til en helt særlig oplevelse, hvor du måde vil møde personlige fortællinger, store spørgsmål og masser af læring.
Glæd dig til arkitektur og formidling i verdensklasse
Dørene til FLUGT – Refugee Museum of Denmark er åbne, og det er ikke et hvilket som helst arkitektfirma, der står bag. Det er nemlig det verdensberømte arkitektfirma BIG, Bjarke Ingels Group, der har stået for tilblivelsen af den tilbygning, som forbinder de to hospitalsbygninger – og som kommer til at danne rammen om museet. BIG stod også bag museet Tirpitz – en topattraktion i verdensklasse, som har vundet flere priser for sit udstillingsdesign og formidling.
Når du ankommer til museet, bliver du mødt af de to hospitalsbygninger, som efter Anden Verdenskrig var en del af Oksbøllejren. De to bygninger er blevet forbundet med en tilbygning i stål. Tilbygningen samler museet og er samtidig med til at skabe en smuk helhed. Vinduerne er helt små, og stålfacaden mod indgangen er lukket. Det skal symbolisere flygtningelejrens historie som en lukket storby bag pigtråd. De 35.000 flygtninge, som boede i lejren, var nemlig afskåret fra den verden, som lå på den anden side af pigtrådshegnet. Interiøret på museet er dog helt anderledes. Her er indretningen åben, lys og imødekommende. Der er blandt andet brugt store glaspartier, som lukker lyset og naturen indenfor. Det skal symbolisere, at selvom livet i lejren var udfordrende, var der også plads til håb, drømme og liv.
Oplev to spor – Flygtningelejren og flugt og flygtninge til alle tider
Selvom fortællingen om livet i Oksbøllejren danner en rød tråd gennem museet, spiller formidlingen om flugt og flygtninge til alle tider også en vigtig rolle på museet. Denne del kan du opleve inde på museet. Når du derimod træder ud i plantagen, vil du få en fornemmelse af livet i lejren og dens størrelse. Oksbøllejren i Sydvestjylland blev kendt som ”storbyen bag pigtråd”, og det var virkelig en storby. I perioden fra 1945-1949 husede den op til 100.000 flygtninge.
FLUGT – Refugee Museum of Denmark er Varde Museernes flagskib nummer to, og forventningen er, at museet kommer til at tiltrække tusindvis af gæster hvert år. Som noget helt særligt har den tyske stat valgt at støtte opførslen af museet. Årsagen hertil er, at museet ikke blot formidler et stykke dansk historie – men også tysk historie. Ligeledes besøges området og flygtningekirkegården hvert år af mange tyske efterkommere.
Historien bag flygtningelejren i Oksbøl
Danmarkshistoriens største flygtningelejr lå i Oksbøl i Sydvestjylland. Den husede en stor del af de mange flygtninge, som kom til Danmark ved Anden Verdenskrigs afslutning i 1945. Det er den store flygtningestrøm og lejren, der danner rammen om FLUGT – Refugee Museum of Denmark.
Men, for at kunne forstå museets formål, er det nødvendigt at kende historien bag tallene. Da den Røde Hær rykkede frem med stor fart i januar 1945, blev flere tusinde mennesker sendt på flugt. I denne periode kom mere end 200.000 civile tyskere til Danmark. Deres rejse til landet havde været voldsom og farlig – og mange mistede livet. En stor del af de tyskere, der kom til Danmark, blev indkvarteret i Oksbøllejren vest for Varde. Lejren er den største flygtningelejr, der på noget tidspunkt har været i Danmark.
Når vi fortæller historien om de mange flygtninge, kommer vi ofte til at fokusere på tal og fakta. Sådan er det ofte, når historiske begivenheder skal gengives. Men bag de mange tal gemmer der sig helt almindelige mennesker, som i al hast har skullet forlade deres hjemland og vante hverdag for at rejse mod et ukendt land og en ukendt fremtid. Det er disse fortællinger, du kan møde, når du besøger FLUGT. Unikke fortællinger, der tager afsæt i menneskene bag historien.
Udover at formidle dansk flygtningehistorie kan du også opleve historien om det at være på flugt og være flygtning til alle tider. Det er nemlig stadig den dag i dag et emne med stor relevans.
Unik lydkulisse bringer udstillingerne til live
Plantagen, der ligger omkring museet, blev plantet, da man i sin tid valgte at nedlægge Oksbøllejren. Når du går rundt i skoven, kan du stadig se det vejnet, som var en vigtig del af infrastrukturen i den store lejr. Som besøgende på museet får du et headset på, som er særligt udviklet til museet. Headsettet afspiller lyd forskellige steder – både inde på selve museet og udenfor i skoven. Eksempelvis når du som gæst på museet træder ind over tærsklen til det teater, der lå midt i Oksbøllejren. Her vil du blive mødt af lyden af skuespillere på scenen og publikum på sæderne. Dét skaber en helt særlig oplevelse og en fornemmelse af at stå midt i lejren.
Fakta om flygtningelejren i Oksbøl
Flygtningelejren i Oksbøl var 4,5 km2, og den lå gemt bag et 8 km langt hegn med pigtråd. Når du hører tallene, kan det være svært helt præcist at forestille sig, hvor stor lejren rent faktisk var. Dét får du til gengæld en fornemmelse af, når du bevæger dig rundt i plantagen. Mellem 1945 og 1949 husede lejren mere end 100.000 mennesker, og på kirkegården ved siden af lejren, hviler 1.796 skæbner. En stor del af disse er kvinder og børn, som enten ikke kom sig ovenpå flugten eller den hårde start, de havde fået på livet. Kirkegården bliver stadig den dag i dag besøgt af mange tyske efterkommere. Du vil derfor ofte se, at der ligger bamser eller buketter ved gravene på kirkegården.
FLUGT – Refugee Museum of Denmark er et museum for både voksne og familier med børn. Museet formidler emner, som rummer store og svære følelser. Dette er der dog taget højde for i formidlingen, så børnefamilier også kan være med. Håbet er, at museet kan skabe et trygt rum, som giver lyst til at snakke om de følelser og tanker, som udstillingerne måtte frembringe.